Hier volgen enkele tips voor het behangen van uw poppenhuis.

Hou in gedachten dat het behang van ander materiaal is dan het 'normale' behang wat u gebruikt in uw woning. De poppenhuizen zijn meestal van hout, vaak betreft het een ouder poppenhuis waarin men het behang wil vervangen. 

Het papieren behang voor wanden en vloeren voor het poppenhuis heeft verschillende diktes, dat ligt aan het merk van het papier en de leverancier. We hebben het onderverdeeld in glossy en gewoon papier. Soms krijgen we hetzelfde artikel maar dan weer op een ander papiersoort gedrukt aangeleverd. Als het papier iets kreukelig is hoeft dat geen probleem te zijn, dat is vaak niet te voorkomen, zeker als het dun hoogglans betreft. Dan is het zgn "filmlaagje" gevoelig hiervoor en u ziet het ook sneller dan op ander soort papier. Door het plakken gaat dit vanzelf weg. Het meeste behang wordt opgerold geleverd. Sommige papiersoorten krullen hierdoor erg. U kunt dan het papier op de "verkeerde kant" strijken met een strijkijzer, natuurlijk niet te heet, of door het op de andere kant op te rollen over een stok. Maar door het smeren van lijm gaat dat meestal wel weg.  We versturen het behang altijd via pakketpost of in een brievenbusdoosje juist om het kreuken of beschadigen tegen te gaan.

Enkele basistips die u kunnen helpen om het beste resultaat te krijgen omdat u niet dagelijks een poppenhuis voorziet van behang.

  • Zorg altijd voor een schone ondergrond. 
  • Verwijder oud behang
  • Mocht de ondergrond van MDF zijn dan is het handig dat deze voorbehandeld wordt met bijvoorbeeld de speciale MDF primer. Eventueel kunt u ook latex gebruiken en deze daarna ligt opschuren.
  • Probeer altijd een stukje uit
  • Benodigdheden: Lijm, oud plastic pasje, schaar, potlood, stanley mesje en een ijzeren lineaal.

Dan is de lijmsoort, dikte van het papier en de ondergrond in combinatie ook telkens anders. Bijna iedereen heeft wel zijn eigen methode. O.a. gewone behanglijm, let op dat bij het dunne papier en gebruik van te dunne lijm het papier kan gaan scheuren. U kunt ook het volgende gebruiken Tacky glue aangelengd met water, behangpasta, gewone houtlijm of houtlijm verdund met water. Sommige gebruiken ook Mod Podge van de Action. Het is dus best moeilijk om hier een eenduidig advies te geven.

Hoe ik het zelf doe:
Ik gebruik altijd de spons kant van een schuursponsje en gebruik een kwastje om nog eens de randjes extra aan te smeren. Om het strak op de wand te krijgen gebruik ik een oud plastic bankpasje.

Tacky glue gebruik ik voor de glossy vloeren. Voor de wanden gewoonlijk normale behanglijm. Als het erg dun behang is dan maak ik eerst een mal van dun kaartkarton en plak het daar op dat is wat steviger en kun je het ook beter op maat snijden/knippen.
Inmiddels hebben we ook Wallpaper Paste van De Luxe Materials. Deze is ook geschikt voor wanden waar het Cir-Kit / Kopersysteem is verwerkt.

Mocht u zelf nog tips hebben dan hoor ik het graag.

Anja

© 2010 - 2024 Anja`s Handwerkatelier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel